Over magazijnverlichting

Magazijnverlichting op hoog niveau

In de werkomgeving is goede verlichting essentieel. Het zorgt dat mensen hun werk goed kunnen uitvoeren. Zeker in een magazijn speelt de verlichting ook een belangrijke rol in het waarborgen van de veiligheid. Als de magazijnverlichting niet toereikend is, kunnen er levensgevaarlijke situaties ontstaan, die zelfs tot ongelukken kunnen leiden. Het is niet voor niets dat er NEN-normen bestaan voor de verlichting van de werkplek. Ook de Arbo-wet besteedt aandacht aan dit onderwerp. Voor werkplaatsen en magazijnen beveelt de Arbo-wet een verlichtingssterkte aan van 200 tot 800 lux; welke sterkte gewenst is, hangt samen met de taken die ter plekke worden verricht. De verlichtingseisen voor gangpaden zien er anders uit dan voor het orderverzamelgebied. En een bemand gangpad stelt weer andere eisen dan een onbemand gangpad.

Magazijnverlichting: specifieke eisen

Een werkomgeving die niet goed verlicht is, kan leiden tot gevaarlijke situaties. Het is dan ook absoluut noodzakelijk een gedegen verlichtingsplan op te stellen voor uw magazijnverlichting. Magazijnen kenmerken zich vaak door hun hoge plafonds. Voor de magazijnverlichting brengt dit specifieke uitdagingen met zich mee. Tl-verlichting en zogeheten hogedrukontladingslampen (HID) waren van oudsher de oplossing voor een werkplek met hoge plafonds. HID-lampen zijn, zeker vergeleken met het modernere led, echter zeer inefficiënt in gebruik. Een nadeel is ook dat deze lampen een opwarmtijd hebben. Voor de traditionele tl-verlichting geldt dat deze bij het aangaan altijd even knippert. LED-lampen hebben een lange levensduur, verbruiken relatief weinig stroom, hebben geen opwarmtijd en zijn daarnaast ook nog eens onderhoudsvrij. Dit laatste is zeker bij magazijnverlichting aan hoge plafonds van groot belang; ‘even’ een lamp vervangen is er in zo’n situatie immers vaak niet bij.

Regelbare magazijnverlichting

Wat LED naast dit alles ook erg geschikt maakt voor magazijnverlichting is de mogelijkheid van gebruik in combinatie met regelsystemen. In een magazijn waar relatief weinig beweging is, kunnen bewegingssensors worden ingezet; als die beweging signaleren, schakelt de verlichting over van een gedimde stand naar volledige lichtsterkte – en dat zonder de opwarmtijd van HID of het storende geknipper van tl-verlichting. Zo brandt de magazijnverlichting niet onnodig voluit, waardoor een flinke kostenbesparing behaald wordt. Overigens valt er voor magazijnverlichting toch zeker nog wat te besparen

De stroomkosten voor magazijnverlichting bedragen circa 50% van de totale energierekening. Dit maakt het beslist de moeite waard uw magazijnverlichting naar een hoger plan te tillen. Uiteraard stelt ieder magazijn daarbij specifieke eisen aan de verlichting; de juiste verlichting kiezen is maatwerk! De Verlichtingspecialist staat u graag met raad en daad terzijde bij het kiezen van de magazijnverlichting die bij u past. Neemt u bij vragen gerust contact met ons op!

Vraag GRATIS testopstelling aan

Bereken wat u kunt besparen met LED verlichting! Bereken je voordeel
Download het Whitepaper “Maak niet dezelfde fout als 70% van alle andere inkopers van kantoorverlichting.” Direct bekijken