LED tl-buizen

LED tl-buizen: een ideale oplossing?

Het toepassen van LED-technologie in de klassieke tl-armatuur: dat klinkt ideaal! Gebruikmaken van een beproefdetechnologie in bestaande behuizing, zodat deze laatste voorlopig nog gebruikt kan worden. Als dit u ook goed in de oren klinkt en u wellicht zelfs van plan bent om led-tl buizen aan te schaffen, leest u dan vooral eerst dit artikel. Hoewel de ledtechnologie niet voor niets zo populair is, kleven er aan het combineren van LED en tl tot LED tl-buizen nogal wat nadelen. Uw Duurzame Installateur is natuurlijk op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen, dus vraag hem gerust om advies. De informatie in dit artikel geeft u alvast een goede basis.

Van tl-buizen naar LED tl-buizen

Het klinkt eenvoudig en vooral ook logisch: voeg de populaire nieuwe LED-techniek samen met de aloude tl-buis! In de praktijk blijkt dat het allemaal iets minder simpel is. In de benaming ‘tl-buis’ staan de letters ‘tl’ voor het Frans voor lichtgevende buis (tube luminescent). Een tl-lamp is een buis bekleed met fluorescerend materiaal en gevuld met edelgassen en kwikdamp. Elektroden aan weerszijden van de buis veroorzaken een gasontlading waardoor het kwik ultraviolet licht afgeeft. Het fluorescerende materiaal zet dit uv-licht om in zichtbaar licht. Nikola Tesla presenteerde in 1893 al de eerste fluorescentielampen. In 1926 kwam Osram met de fluorescentielamp die werkt zoals de tl-buizen die we vandaag de dag gebruiken. Sinds die tijd is de tl-techniek steeds verder verfijnd, tot aan de hoog-duurzame en ‘groene’ (recyclebare en kwikarme) tl-lampen die nu in de markt zijn.

LED tl-buizen te mooi om waar te zijn?

Voor u als consument is de markt voor LED tl-buizen behoorlijk onoverzichtelijk. Alle aanbieders van LED tl-buizen zijn uiteraard enthousiast over hun product. Energiezuinig, duurzaam, veilig, onvoorstelbaar veel branduren… Het klinkt bijna te mooi om waar te zijn! Interessant is bijvoorbeeld dat fabrikanten als argument ‘voor’ LED tl-buizen aanvoeren dat LEDlampen zo’n 50.000 branduren meegaan. Meerdere soorten tl-buizen halen dit aantal tegenwoordig echter ook. En daar komt bij dat LED tl-buizen vooralsnog relatief duur zijn vergeleken met gewone tl-buizen. Ook gebruiken fabrikanten het energiezuinige karakter van LED-lampen als argument. Voorlopig lijkt het er echter op dat de lichtopbrengst van een klassieke tl-buis hoger is dan die van een LEDlamp!

Het combineren van LED tl-verlichting en een bestaande tl-behuizing brengt hoe dan ook een aantal knelpunten met zich mee. Zo vervalt op deze manier bijvoorbeeld de garantie op het armatuur. En terwijl spiegeloptiek functioneel is in de klassieke tl-buis, is deze bij LED tl-buizen overbodig. Soms zorgt het spiegeleffect zelfs voor vervelende bijeffecten (reflectie, verblinding). LED tl-buizen brengen verder een eigen ‘warmtehuishouding’ met zich mee, zijn soms te zwaar voor de tl-fittingen, enzovoorts.

Tl-verlichting wordt tegenwoordig soms als verouderd gezien in vergelijking met LED-verlichting. Toch wijzen de huidige feiten LED tl-buizen nog niet onomstotelijk aan als beter dan de klassieke tl-buis. De LED-technologie is echter nog altijd in ontwikkeling en wellicht zijn LED tl-buizen op termijn wel de beste keuze. Uw Duurzame Installateur houdt de ontwikkelingen voor u in de gaten en geeft u advies!

Vraag GRATIS testopstelling aan.

Bereken wat u kunt besparen met LED verlichting! Bereken je voordeel
Download het Whitepaper “Maak niet dezelfde fout als 70% van alle andere inkopers van kantoorverlichting.” Direct bekijken