Een LED-dimmer voor alle toepassingen

 

LED-dimmer zeker mogelijk

LED licht is momenteel inmiddels behoorlijk ingeburgerd in onze samenleving. LED-lampen en -lampjes treft u overal aan, vaak waarschijnlijk zonder dat u het merkt. U vindt ze bijvoorbeeld in uw afstandsbediening(en) en uw auto- en fietsverlichting. Ook in verkeerslichten wordt LED toegepast. Omdat LED ook in de huiselijke sfeer gebruikt wordt en de sfeer in kantoren ook steeds belangrijker wordt, is de vraag naar LED-dimmers ontstaan. Wellicht vraagt ook u zich af wat de mogelijkheden zijn om LED-verlichting te dimmen. Verlichting moet immers functioneel zijn, maar sfeer is eveneens belangrijk! In dit artikel gaan we allereerst kort in op de LEDtechniek, om vervolgens het hardnekkige misverstand dat LED niet gedimd zou kunnen worden te ontzenuwen.

LED-dimmer de volgende stap

Met de brede toepassing van LED-verlichting groeit ook de vraag naar LED-dimmers. Over de mogelijkheden wat dit betreft bestaat een groot misverstand: LED zou niet te dimmen zijn. Uw Duurzame Installateur weet beter: de LED-dimmer bestaat en LED kan wel degelijk gedimd worden! Of LED wel of niet gedimd kan worden, hangt niet af van de lamp zelf, maar van de elektronica in het armatuur (behuizing). Daarbij moet vermeld worden dat een LED-lamp van 230V meestal niet goed gedimd kan worden, behalve als de fabrikant anders aangeeft. De meeste LED-lampen en –lampjes zijn echter gemaakt voor toepassing op 12V en kunnen bijna allemaal prima gedimd worden. Ook hier hangt alles overigens af van de elektronica in de armatuur. Het is wel mogelijk dat het armatuur een ‘overspanningsbeveiliging’ heeft en dan kan dimmen lastig worden. Maar zoals gezegd, meestal is dimmen geen probleem.

LED-dimmer: hoe werkt het?

Een LED-dimmer werkt in feite op basis van een eenvoudig elektronisch principe, genaamd veelvuldig PWM (Pulse Width Modulation). Praktisch gezien zorgt de LED-dimmer voor een razendsnelle in- en uitschakeling van de stroom. Voor het oog lijkt het daardoor alsof de LED-lamp zachter brandt. Voor het dimmen van LED hebt u dus in ieder geval een LED-dimmer met ‘pulsbreedtemodulatie’ nodig. De LED-dimmer gebruikt u in combinatie met een draaidimmer en een simpele transformator. Voor dimmers geldt vaak een minimum aan te sluiten vermogen van circa 50W. Dit maakt deze dimmers meestal niet geschikt als LED-dimmer. Sluit u uw LED-lamp aan op een dergelijke dimmer, dan hebt u kans dat de lamp niet goed start of gaat knipperen. Doorgaans zijn dimmers die bedoeld zijn voor vermogens van minimaal 10 tot 20W wel bruikbaar. De dimmer moet dan wel geschikt zijn voor toepassing met de elektronische transformator zoals die is ingebouwd in een LED armatuur. Verpakking en handleiding van de dimmer geven u hierover de nodige informatie. Bij toepassing van een ongeschikte dimmer kan de lamp of de dimmer hinderlijk gaan zoemen. In sommige gevallen gaat de lamp trillen of knipperen en soms gaat hij zelfs kapot.

Met een LED-dimmer kunnen uw LED-lampen dus beslist gedimd worden, wat de mogelijkheden van uw LED-verlichting vergroot. Bij het toepassen van een LED-dimmer komt echter nog heel wat kijken. Wilt u verzekerd zijn van een goede werking van uw LED-dimmer? Neem vandaag nog contact op met De Verlichtingspecialist: dan is vakkundige installatie gegarandeerd!

Vraag GRATIS testopstelling aan

Bereken wat u kunt besparen met LED verlichting! Bereken je voordeel
Download het Whitepaper “Maak niet dezelfde fout als 70% van alle andere inkopers van kantoorverlichting.” Direct bekijken