Hoe werkt LED-verlichting?

‘Hoe werkt ledverlichting’, dat is de centrale vraag in dit artikel. Want hoewel bijna iedereen deze vorm van verlichting tegenwoordig wel kent, kan waarschijnlijk niet iedereen de vraag ‘hoe werkt ledverlichting’ beantwoorden. In veel bedrijven en huishoudens heeft de ledlamp zijn intrede gedaan en de populariteit van led is de afgelopen jaren flink gestegen. Ledverlichting heeft dan ook veel voordelen. Vooral het energiezuinige karakter van de ledlamp en de lange levensduur maken led een aantrekkelijk alternatief voor traditionele verlichting. U betaalt voor ledverlichting weliswaar relatief meer bij de aanschaf, maar bespaart er uiteindelijk toch geld mee. In dit artikel ‘hoe werkt ledverlichting’ gaan we nader op dit onderwerp in.

HOE WERKT LEDVERLICHTING: GESCHIEDENIS

In Rusland kwam de wetenschapper Oleg Losev er al rond 1920 achter dat zogeheten ‘kristaldetectoren’ (de voorlopers van de huidige puntcontactdiode) licht afgaven in het geval stroom werd toegepast. Een aantal jaren later beschreef hij deze ontdekking in een wetenschappelijk tijdschrift en vroeg hij er patent op aan. Dit had echter niet meteen gevolgen. Losev gebruikte niet het meest geschikte materiaal voor zijn vinding, waardoor de lichtopbrengst nihil was. In de wetenschappelijke wereld werd er dan ook lang geen aandacht aan besteed. Pas in 1962 werd de led echt ontdekt. De Amerikaanse natuurkundige Nick Holonyak kwam toen als eerste met led die zichtbaar licht gaf.

HOE WERKT LEDVERLICHTING: TECHNOLOGIE

Ledlampen vallen onder de zogeheten solid-state lighting (SSL). Dit is verlichting die light emitting diodes (lichtuitstralende diodes, ofwel leds) gebruikt als bron van verlichting. Het woord ‘solid’ (vast) verwijst daarbij naar de tegenhangers van led, die geen vast voorwerp als lichtbron hebben, maar een gasbuis of een vacuüm. Voorbeelden zijn de bekende tl-buizen en de gloeilampen. Een ledlamp bestaat uit een groep van leds. Bij de vraag ‘hoe werkt ledverlichting’ is dan natuurlijk vooral de vraag: wat is een led? Een led is een elektronische halfgeleidercomponent. Gaat er een elektrische stroom door deze component, dan geeft de diode licht af. De diode wordt ‘verpakt’ in een transparant omhulsel dat tevens een lenswerking heeft. Bij de vraag ‘hoe werkt ledverlichting’ is het goed om te weten dat SSL zich onderscheidt van conventionele verlichting door zichtbaar licht te genereren met een minimale warmteproductie. Daarnaast heeft SSL een bijzonder lange levensduur. Dit omdat de technologie zeer goed bestand is tegen trillingen, schokken etc.  en al met al zeer slijtagebestendig is. Als gebruiker kiest u met ledverlichting dus voor duurzaamheid! In de eerste plaats omdat ledverlichting tot wel 90% zuiniger kan zijn qua energieverbruik dan conventionele verlichting. Met een ledlamp hebt u voor dezelfde lichtopbrengst aanzienlijk minder energie nodig. Als voorbeeld: voor een lichtopbrengst van 115 lumen heeft led 2,5W nodig; een ‘klassieke’ lamp maar liefst zes keer meer (15W). Daarnaast gaat ledverlichting soms wel tien keer langer mee. Voor u betekent dat minder vaak vervangen en op den duur een flinke besparing.

‘Hoe werkt ledverlichting’ is een onderwerp waar veel over te zeggen valt. Wilt u meer weten? Uw Duurzame Installateur helpt u graag verder!

Bereken wat u kunt besparen met LED verlichting! Bereken je voordeel
Download het Whitepaper “Maak niet dezelfde fout als 70% van alle andere inkopers van kantoorverlichting.” Direct bekijken